Powervrouwen, interview met José Zwager: ‘Binnenkort 2 vrouwen aan het roer bij Zwager IJzerhandel BV’

Zwager IJzerhandel BV binnenkort gerund door de 3e generatie. Twee Powervrouwen aan het roer.

Door Ria Luitjes, geschreven voor het Vogelwijk magazine, oktober nummer 2019.

De naam José Zwager herkennen wij wellicht niet direct. Wel kennen wij allemaal de naam Zwager IJzerhandel. De winkel net over de grens van onze Vogelwijk in de Sneeuwklokjestraat. Een bedrijf waar de 3e generatie binnen nu en enkele jaren definitief het stokje overneemt van de 2e generatie. Zodra dat gebeurt staan er twee zussen aan het roer van dit bijzondere bedrijf dat volgend jaar 75 jaar bestaat. Tijd om eens nader kennis te maken met deze familie in een gesprek met José.

interview powervrouw Jose MIXmarketing

Wie is José Zwager?

“Ik ben de 42-jarige dochter van een ijzerwaren en gereedschappen handelaar. Ik woon niet in de Vogelwijk maar, samen met mijn 9-jarige zoon, in de Heesterbuurt, vlak bij Laan van Eik en Duinen. Ik heb een hobby die je niet direct verwacht van iemand die werkzaam is in de ijzerhandel branche: stijldansen. Naast het dansen geef ik samen met mijn danspartner zelfs zo nu en dan dansdemonstraties. Niet als professionals, maar als ‘Social’ dansers, zoals we dat noemen. We doen dit puur uit passie voor het dansen en de mensen waarvoor we dansen. In november geven we bijvoorbeeld een demonstratie Weense Wals.”

 

Heb je als tiener een opleiding gevolgd die past bij het werk wat je nu doet?

“Nee helemaal niet. Ik had namelijk totaal niet de ambitie om onderdeel uit te maken van het familiebedrijf laat staan te gaan werken voor mijn vader. Na de Johanna Westermanschool, de laatste meisjes-mavo in Nederland, die overigens niet meer bestaat, heb ik de opleiding Social Pedagogisch Werk (SPW) met succes afgerond. Na mijn opleiding ben ik in de kinderopvang gaan werken. Vervolgens heb ik twee jaar bij ABN AMRO bank als kas-balie medewerker gewerkt. In 2002 ben ik toch in de zaak terecht gekomen. Het oorspronkelijke idee was dan ook om dit maximaal een half jaar te doen, maar zoals je ziet, ik ben dus nooit meer weggegaan.”

Jullie bedrijf staat net over de grens van de Vogelwijk. Wat is je band met de wijk?

“Mijn zoon heeft op de Parkietschool gezeten, dus ik ken verschillende ouders in de wijk. Daarnaast komen er veel bewoners bij ons in de winkel. De meeste klanten zien mij niet persoonlijk omdat ik het merendeel van de dag doorbreng op kantoor, achter de winkel. Soms komen klanten wel even gedag zeggen of een praatje maken. Op de actiedagen die wij organiseren sta ik als gastvrouw in de winkel en dan spreek ik vele  bewoners, ook uit de Vogelwijk.”

Hoe is de rolverdeling binnen jullie bedrijf?

“Mijn vader, Niek Zwager, is directeur. Mijn moeder is de boekhouder. Mijn zus is verantwoordelijk voor de inkoop en verkoop en ik onder andere voor de Marketing. Samen met mijn zus doe ik personeelszaken. Het is de bedoeling dat wij binnenkort het stokje volledig gaan overnemen. Mijn vader is 71 en van ons mag hij met pensioen. Mijn vader wil net als mijn moeder nog niet stoppen met werken. Wel heeft hij een paar jaar geleden gezegd: ‘ik ga wat meer op de achtergrond. Jullie nemen de beslissingen vanaf nu want jullie zijn de toekomst’. Eigenlijk is hij alleen op papier nog directeur. Zodra hij echt stopt dan zijn Monique en ik de directeuren. Dat is toch wel bijzonder, vrouwen aan de top in de branche waarin wij zitten. Een branche waarin met name veel mannen werken. Ook hierin wijken we al af van de branche, we hebben namelijk zeven vrouwen en zes mannen in dienst.”

Zwager IJzerhandel bestaat volgend jaar 75 jaar, vertel eens iets over de oprichter.

“Mijn opa Gerard Zwager is, vlak na de oorlog, op 1 oktober 1945 begonnen met de ijzerwarenzaak Zwager in de kelder van het pand aan de Waldeck Pyrmontkade. Het bedrijf groeide en verhuisde door ruimte gebrek in 1993 naar de Sneeuwklokjestraat. De plek waar we nu dus al 25 jaar gevestigd zijn. “

“Wat misschien wel bijzonder is om te vertellen is dat mijn opa ervoor heeft gezorgd dat het Sweelinckplein er nog is. Eind jaren 60 doet ENNIA een heel royaal aanbod op zijn bedrijfspand aan de Waldeck Pyrmontkade. Het winkelpand was namelijk gevestigd op de hoek van het Sweelinckplein waar de ingang van de garage van het nieuwbouwpand moest komen. Opa Gerard wilde zijn pand niet verkopen. Sterker nog, hij was zelfs fel tegen dit plan. Hij schakelt de pers in en mobiliseert de buurt. Samen met drie andere initiatiefnemers en buurtbewoners zorgden zij er zo voor dat het karakteristieke Sweelinckplein behouden blijft.”

“Mijn opa; is afgelopen 4 mei op 98-jarige leeftijd overleden. Het AD heeft in juni nog een artikel aan hem gewijd en noemde hem terecht de ‘stamvader’ van Zwager IJzerhandel.

Gelukkig voelen wij zijn aanwezigheid nog elke dag in de winkel.”

Adverteren in het Vogelwijk blad…… jaar in jaar uit.

“Ja en dat blijven wij doen. Er zijn nog steeds mensen die niet weten dat we ook aan particulieren verkopen. Best logisch want officieel zijn wij een Groothandel. Normaal gesproken mogen particulieren niet kopen bij een groothandel. Bij ons dus wel!

Van oudsher bestaat onze klantendatabase voor 100% uit ondernemers. Met verschillende marketing campagnes gericht op particulieren, waaronder het Vogelwijkblad, groeit ook deze klantengroep. Overdag op weekdagen komen met name de aannemers in de winkel. In het weekend verwelkomen we vooral particuliere klanten.”

Concurrentie met grote bouwmarkten, hoe pakken jullie dat aan?

“Kijkend naar prijs, dan kunnen wij bijna niet concurreren tegen de grote bouwmarkten of de internet shops. Wij moeten het hebben van onze service, de kwaliteit en net dat stapje extra dat we zetten voor onze klanten. Bijvoorbeeld als iemand een machine koopt registeren wij standaard de machine, waardoor de garantieperiode langer is. Maar ook bij ter reparatie aangeboden apparaten zetten wij net dat extra stapje en zoeken altijd naar de beste oplossing samen met de klant.”

30.000 artikelen in de winkel. Wat verkopen jullie niet?

“Ik weet niet of het nu nog steeds gezegd wordt maar in het verleden werd wel gezegd: ‘als ze het bij Zwager niet hebben dan hebben ze het nergens’. Wij hebben de meest bijzondere artikelen in ons magazijn liggen. Mijn vader kocht voor een ‘prikkie’ spullen op, spullen die altijd nog wel een keer van pas komen, zei hij dan. Zo ging ik een paar jaar gelden voor een artikel naar de kelder. Ik pakte daar een artikel maar had geen flauw idee wat het was. Het eerste wat mijn vader zei, toen ik hem er naar vroeg was: ‘dat heeft mijn vader nog ingekocht’. Opa was op dat moment al 20 jaar niet meer werkzaam in de zaak. Dus wat wij niet verkopen weten we eigenlijk niet. Er liggen nog veel artikelen die opa of mijn vader hebben ingekocht. Die artikelen blijven ook onder leiding van mijn zus en mij in het magazijn. Een nieuwe periode waar mijn zus en ik met veel plezier en vol vertrouwen naar uitkijken.”

De versie uit het magzine.

interview powervrouw Jose , MIXmarketing raam- en deurbeslag

interview powervrouw Jose, MIXmarketing opa gerard

interview powervrouw Zwager, MIXmarketing concurrentie

Ria Luitjes

Eigenaar MIXmarketing en Global Dutchies

Meer interviews lezen met Powervrouwen? Klik hier.