Het grootste terras van Den Haag ligt in de Vogelwijk – Westwood Outdoor –

Door Ria Luitjes
Foto’s: Club Westwood

Vincent Marshall, eigenaar van discotheek Club Westwood aan het begin van de Laan van Poot, heeft van de gemeente toestemming gekregen om tot september een terras van 1000 m2 te runnen. De discotheek zelf, door de vaste bezoekers in de WEWO genoemd, blijft tot minstens 1 september gesloten, maar waarschijnlijk nog wel langer. Vincent denkt pas weer open te gaan als er een vaccin tegen Corona is. ,,Een 1,5 meter-samenleving werkt  voor een club als Westwood niet goed.’’

Westwood Outdoor

Dankzij de soepele opstelling van de gemeente kan Westwood door de exploitatie van het terras voorlopig overleven en het personeel in dienst houden. Een deel van het parkeerterrein dat aan het clubgebouw grenst, wordt elke donderdag opgebouwd tot Westwood Outdoor en zondag weer afgebouwd. Alleen de omheining blijft de gehele week staan. Het is het grootste terras in Den Haag. Dat is natuurlijk best bijzonder voor de Vogelwijk waar afgezien van het kleine terras van de bakker op het Mezenpleintje geen horeca is.

snacks Gezellig terras van Westwood Outdoor

Ervaring met het hele gezin

Op zaterdagavond 20 juni heb ik een tafel gereserveerd om samen met mijn gezin deze outdoor-ervaring zelf mee te maken. De sfeer is gemoedelijk en bij binnenkomst worden de regels nog even uitgelegd. Bestelling en betaling gaan online via de QR code die op elke tafel is geplakt. Dit vermindert de interactie tussen personeel en gasten. De drankjes en hapjes zoals het ‘gezelligheidsplankje’ en de pizza zijn prima. Het heerlijke zonnetje zorgt voor een echte terraservaring. Ondertussen heb ik een gesprek met Vincent over Westwood Outdoor en de weg er naar toe.

Wat hebben jullie gedaan vanaf half maart tot het weekend van 12 juni?

„We hebben gedaan wat, denk ik, veel horeca-ondernemers deden. We hebben gebruik gemaakt van de NOW-regeling, de Noodmaatregel Overbrugging voor Werkgelegenheid. Ik vond het onze morele plicht om dat te doen. De regeling dekte 73% van de loonkosten. Met het personeel hebben we eerst de club opgeknapt. Hierbij heb je de primeur: de hele zaak is nu van binnen roze geschilderd en dat is geen grap! De vloer is na 30 jaar bier en rotzooi helemaal schoongemaakt. We hebben uiteindelijk een laag van bijna 4 millimeter verwijderd. Het is nu weer een prachtige vloer. Bijkomend voordeel is dat het binnen nu heerlijk fris ruikt.”

Hoe is het allereerste Westwood outdoorweekend verlopen?

Vincetn Marshall WestWood Club Vogelwijk interview Ria LuitjesHet was best chaotisch en superdruk. Zo druk dat ik niet eens tijd had om jou fatsoenlijk te woord te staan toen je belde of je mij mocht interviewen voor het wijkblad, terwijl ik het juist hartstikke gaaf vind om hieraan mee te werken! Nu hebben we het allemaal onder controle. We werken bewust op basis van reserveringen om risico’s te verminderen. Het eerste weekend waren we gelijk al volgeboekt.

Voor onze personeelsleden was het eerste weekend echt wennen. We stapten over van nachthoreca naar uitserveren van eten en drinken. Dat heeft best wat voeten in de aarde gehad. De omschakeling van een binnen- naar een buitenlocatie, heel andere werktijden, op- en afbouwen, een keuken inrichten en bestellingen uitlopen. En dan ook nog met  gasten die inmiddels na vier maanden beperkingen minder oog hebben voor de geldende coronaregels. De enorme regenbuien die we de eerste vrijdagavond over ons heen kregen, hielpen ook niet echt mee. Als iedereen dan schuilt onder een parasol, is het is dan lastig om de mensen 1,5 meter uit elkaar te houden. Ook hier hebben we een oplossing voor gevonden door meer parasols te plaatsen.”

Houdt iedereen zich aan de regels die er nu gelden?

„Zoals bekend hoeven mensen uit eenzelfde huishouden geen 1,5 meter in acht te nemen. ‘We hadden het eerste weekend vooral studenten. Dat is natuurlijk de doelgroep die we aanspreken met onze club. Als studenten bij elkaar in een studentenhuis wonen, mogen ze ook bij ons aan één tafel zitten. Maar dat begrijpt niet iedereen helemaal goed en dan krijg je onbegrip. Ik kijk even hoe het nu verloopt en anders ga ik hier en daar aanpassingen doorvoeren van bijvoorbeeld  een maximaal aantal personen aan een tafel. Gelijke monniken, gelijke kappen, zeg maar.’’

We doen alles om het protocol in goede banen te laten verlopen. Werkt het niet, dan  zoeken we een oplossing. Bij het toilet was het erg druk en er ontstonden groepen. Dus heb ik een toiletdame aangenomen. Nu verloopt het veel beter. Om de bezoekers erop te wijzen dat ze blijven zitten en niet met een bekende van een ander tafeltje uitgebreid gaan staan kletsen, loopt er inmiddels een portier rond. Hij wijst onze gasten vriendelijk op de regels die we allemaal moeten volgen. Natuurlijk begrijpen we het allemaal heel goed: iedereen snakt  ernaar om weer zo gewoon mogelijk te kunnen doen  en soms heb je mensen heel lang niet gezien. Maar toch moeten wij ons aan de regels houden.”

In een nachtclub serveer je geen eten. Wat staat er nu dan op het menu?

„We werken samen met andere ondernemers die veel beter zijn in het klaarmaken van eten dan  wij. Zo hebben we pizza’s van Vincenzo’s vers vanuit onze oven. We hebben kippenvleugeltjes van poelier Ammerlaan en stokbrood met smeerseltjes van de Franse bakker Phillipe, allebei in het Statenkwartier. Geen uitgebreide menukaart, maar een heerlijke snackkaart gecombineerd met een lekker biertje, wijntje of cocktail. Maar natuurlijk is er ook een glas fris of een kop koffie te bestellen.

westwood outdoor terras Vincent Marshall interview Ria Luitjes

Hoe reageert de buurt op het nieuwe terras?

„Voor ik gestart ben, heb ik de buurt geïnformeerd. Daarbij heb ik omwonenden op het hart gedrukt mij te bellen als er iets aan de hand is. Iedereen kent mij en heeft mijn nummer. Het is voor iedereen even wennen. Er is nu overdag muziek, zij het zonder installatie, maar als een buurvrouw belt dat haar ramen trillen, haal ik direct de bas eruit. We moeten allemaal even wennen aan de nieuwe situatie. We zijn geluid om ons heen na vier maanden ‘lockdown-stilte’ misschien ook wel niet meer gewend. Ik vind het fijn dat ze mij bellen, want dan kunnen we het oplossen. We sluiten om 23.00 uur en de bar gaat sowieso al eerder dicht.”

Wie komen er naar Westwood Outdoor?

„Nu hebben we vooral studenten en dertigers of veertigers. Dat is ook de groep die wij gemakkelijk konden bereiken voor dit nieuwe concept. Ik ben nu aan het kijken of ik op zondagen een luxe lunch kan serveren. Inmiddels hebben wij ook drie jeu de Boules-banen aangelegd, zodat er echte wedstrijdjes gehouden kunnen worden. Hiermee hopen we ook ander publiek aan te trekken, want ik zie graag de mensen uit de Vogelwijk genieten op ons terras.”

Westwood Outdoor vindt bij mooi weer plaats op:

Donderdag, vrijdag en zaterdag van 14.00 tot 23.00 uur
Op zondag van 12.30 tot 21.00 uur

Meer weten over Westwood Outdoor of de menukaart? Kijk dan op de Facebookpagina https://www.facebook.com/ClubWestwoo

Meer intervieuws met ondernemers lezen? Klik hier.

Vincent Marshall WestWood Club Vogelwijk interview Ria Luitjes